Solidne fundamenty Concordii Ubezpieczenia

02 / 05 / 2018

Wskaźniki, które świadczą o stabilności zakładu ubezpieczeń i w liczbowy sposób określają, czy jest on wiarygodnym partnerem w biznesie, to dobry poziom pokrycia dopuszczalnymi środkami własnymi kapitałowego wymogu wypłacalności (SCR) oraz minimalnego wymogu kapitałowego (MCR). Wymogi regulacyjne, obowiązujące od początku 2016 roku, mówią o pokryciu co najmniej 100 proc. Oba wskaźniki na koniec 2017 r., zarówno w spółce majątkowej Concordii, jak i życiowej, były znacznie powyżej tej wymaganej wartości.

– Sam wymóg kapitałowy wynika, przede wszystkim, z profilu działalności danej firmy oraz konkretnych ryzyk towarzyszących prowadzonej działalności. Najważniejsze jest, aby zakład był zdolny do pokrywania strat wynikających z materializacji tych ryzyk oraz posiadał odpowiednie środki kapitałowe, które może użyć w takim wypadku – wyjaśnił Grzegorz Kukla, Członek Zarządu Concordii.

I dodał – W odniesieniu do Concordii Ubezpieczenia, na koniec 2017 r. wskaźnik pokrycia dopuszczonymi środkami własnymi kapitałowego wymogu wypłacalności (SCR) dla obu naszych spółek wyniósł odpowiednio 193,1 proc. (spółka majątkowa) i 262,9 proc. (spółka życiowa). Natomiast pokrycia dopuszczonymi środkami własnymi minimalnego wymogu kapitałowego (MCR) ukształtował się odpowiednio na poziomie 395,7 proc. (Concordia Polska TUW) oraz 471,3 proc. (WTUŻiR Concordia Capital SA). Jesteśmy zadowoleni z takich poziomów relacji środków własnych do wymogów kapitałowych, chcemy je utrzymywać na podobnym, bezpiecznym pułapie w przyszłości.

Concordia Ubezpieczenia zakończyła 2017 rok rekordowym przypisem na poziomie 464,3 mln zł, odnotowując zysk netto w wysokości 40,8 mln zł. Z tytułu odszkodowań i świadczeń Klienci Concordii otrzymali łącznie 188,2 mln zł. Spółka majątkowa zakończyła 2017 r. przypisem na poziomie 402,9 mln zł i zyskiem netto w wysokości 35,4 mln zł. Spółka życiowa wygenerowała przypis na poziomie 61,5 mln zł, wypracowując zysk netto rzędu 5,4 mln zł.

Pełna wersja raportów dostępna jest na stronie SPRAWOZDANIA SFCR.